Wikier

En wiki är en webbplats med information där texten kan redigeras av besökarna själva utan att ändringen måste granskas. Ändringen sker alltså omedelbart. Namnet wiki kommer från hawaiiska där wiki betyder snabb. Den allra mest kända wikin är utan tvekan Wikipedia som är en av de topp 10 mest besökta hemsidorna i hela världen och där den engelskspråkiga versionen i början av juni år 2018 hade 5,665,773 artiklar.

Wikins historia börjar år 1994 när Ward Cunningham började utveckla WikiWikiWeb som han installerade på sitt företags hemsida c2.com som därmed blev den första wikin någonsin. Denna nya form av hemsida där man kunde söka efter information och dessutom redigera den skapade ett intresse bland många och inom fem år hade flera andra wiki-applikationer och webbplatser trätt fram. Bland dessa fanns FoxPro Wiki, World66 och Sensei’s Library. Webbplatsen Wikipedia lanserades år 2001 och var ursprungligen tänkt som ett komplement till Nupedia vilket är en encyklopedi online med artiklar skrivna av kvalificerade artikelförfattare och som sedan utvärderas innan de läggs upp. Artiklarna blev dock få och man skapade därför Wikipedia för att snabbt få producerade artiklar som sedan kunde skrivas om professionellt och läggas upp på Nupedia. Wikipedia blev dock snabbt den allra mest populära wikin istället, vilket det är än idag. Wikipedias ökade popularitet ser på en graf ut som ett streck rakt uppåt, denna nya wikin blev med andra ord mycket populär och det mycket snabbt. Wikipedia var den största enskilda anledningen till att wikis blev kända bland allmänheten. Idag finns det minst hundratusentals wikis och används i stor grad i företag och organisationer.

Hur en wiki fungerar

Hur en wiki fungerar
Hur en wiki fungerar

Som de flesta vet vid detta tillfälle kan en wiki redigeras av vem som helst och en wiki kan med ett annat ord beskrivas som en faktadatabas, för det är i princip vad det är. Då vem som helst kan redigera texten är innehållet ofta uppdaterat med den senaste fakta. Att wikis blivit så populära är för att de är så enkla att använda och ger en den fakta man söker efter snabbt. De som redigerar texter på Wikipedia kallas för wikipedians och det finns många sådana som är mycket engagerade och uppdaterar artiklar dagligen. I princip alla wikipedians gör detta frivilligt, men det finns en mycket liten skara av wikipedians som får betalt för sitt arbete, dock är det inga stora summor det rör sig om. Wikipedia har gjort undersökningar om vilka dessa wikipedians är och fick år 2013 fram att 84 procent av de engelskspråkiga wikipedians var manliga och wikipedians jorden runt bestod till 91 procent av män. Wikipedians i USA står för 20 procent av all redigering, följt av Tyskland med 12 procent och Ryssland med 7 procent. Tretton procent av wikipedians är under 17 år, 14 procent är mellan 18 och 21 år, 26 procent är mellan 22 och 29 år, 19 procent är mellan 20 och 29 år och 28 procent är över 40 år. Detta innebär att 59 procent av alla wikipedians är mellan 17 och 40 år gamla. Wikipedia har skapat en kultur runt wikis och då Wikipedia inte bara längre är en wiki, utan en hemsida som engagerar så mycket folk, kommer Wikipedia fortsätta att vara den överlägset mest populära wikin.