Vloggar

Vlogg är en förkortning av ordet videoblogg och en vlogg består därmed av videoklipp istället för text. Vloggar förekommer ofta på YouTube och kommer i två former, en personlig vlogg och live-vlogg. En personlig vlogg är en enskild persons vlogg där den postar videos istället för skriver text som i en traditionell blogg. En live-blogg är i princip samma sak med skillnaden att denna vlogg sker live, något som blivit allt vanligare sedan YouTube introducerade YouTube Live år 2008. Även Instagram och Facebook har sedan dess lanserat möjligheten till live-videos.

Ett relativt nytt fenomen

Ett relativt nytt fenomen
Ett relativt nytt fenomen

Det första vlogginlägget skedde i januari år 2000 när Adam Kontras publicerade en video på sin blogg där han informerade hans vänner och familj om hans flytt till Los Angeles. Detta markerade början på världens idag längsta videoblogg. Adam Kontras har sedan i januari år 2000 producerat i genomsnitt 8 vloggar per månad och hans vlogg är fortfarande aktiv mer än 18 år senare. Kontras berättar själv att hans vlogg handlar om att försöka lyckas inom showbusiness i Los Angeles och hans avsikt med hans vlogg är att få folk att känna honom. Adam Kontras var alltså den första vloggern men han fick snabbt sällskap av bland annat Adrian Miles som var den andra vloggern i världen. Detta skedde då han la upp en video i november år 2000 som handlade om att ändra text på en stillbild och kallade hans video för vog, en förkortning av videoblogg. Den första hemsidan som kom att kallas för en vlogg var Luuk Bouwmans nu nedlagda tropisms.org där han skapade en videodagbok som behandlade hans resor runt om i världen. Det tog cirka fem år efter att Adam Kontras skapat den allra första vloggen tills vlogging började att spridas och bli alltmer populärt då medlemmarna på Yahoo! Videoblogging ökade i rask takt under år 2005.

YouTube lanseras

YouTube som lanserades år 2005 spädde på utvecklingen genom att skapa ett enkelt forum där vem som helst kunde ladda upp en video på ett enkelt sätt. Dessutom blev YouTube den femte mest besökta hemsidan inom ett år efter lansering vilket gjorde att ville man synas var det YouTube man skulle satsa på. YouTube har idag en avdelning som heter YouTube Creators där de bland annat listar upp ett antal punkter för att, som de uttrycker det, ”vlogga som ett proffs”. Runt mitten på 2000-talet började även mobiltelefonerna få alltmer avancerade kameror och möjligheter till videoinspelning, en utveckling som strax innebar att man kunde spela in en vlogg på mobilen och med några få knapptryck få sin vlogg publicerad på exempelvis YouTube, något som självklart haft stor del i att vloggande idag är en populär form utav bloggande. Charles Trippy har idag världsrekordet för flest antal sammanhängande dagliga videoblogg som publicerats på YouTube med över 3 000 videobloggar. Den 1 maj år 2018 hade Trippy vloggat i nio år utan att missa en enda dag. Vloggande har sedan sin ökade popularitet blivit ett medium som skapar kändisar då vissa vloggar får otroligt många följare.