Vad gör vi på internet?

Att det finns mycket att göra på internet vet vi alla, internet är en mycket mäktig sak idag som är viktig för människan.

Internetanvändning

Strax över 50 procent av internetanvändarna bokar resa eller boende för semester genom internet. Internet kan erbjuda fördelaktiga priser och paket och även rabattkoder. Drygt 45 procent av oss har videosamtal och strax över 40 procent streamar filmer på internet. Streaming av filmer genom lagliga tjänster är numera den dominerande formen av streaming av filmer och serier. Ungefär lika många som använder internet till att streama filmer använder även internet för särskilda betaltjänster eller använder ett lagringsutrymme på det så kallade molnet. 35 procent av alla internetanvändare använder internet till att spela eller ladda ned spel. Sedan internet introducerades har spel alltid funnits men spelbranschen är idag en mångmiljonindustri med allt ifrån amatörer som sitter hemma och spelar, till proffs som tävlar mot varandra om stora prispengar inför livepublik och ett stort antal som följer deras tävlande genom internet. Strax under 30 procent av oss laddar upp bilder eller musik och för att göra detta finns det ett stort antal tjänster att välja mellan idag. Att exempelvis ladda upp en bild på Facebook räknas inte in i denna kategori. Drygt 20 procent av alla internetanvändare har använt internetbaserade studiematerial och bokat tid hos läkare eller tandläkare. Två vitt skilda saker men 1 av 5 använder alltså internet till just detta. Läroplattformer på internet har möjliggjort för många att kunna vidareutbilda sig, antingen genom jobbet eller privat.

Internetanvändning
Internetanvändning

Strax under 20 procent av internetanvändarna har använt internet för att sälja varor eller tjänster och cirka 15 procent har kommunicerat med lärare eller andra studenter. Strax under 10 procent har använt internet för utbildningsaktiviteter och ungefär lika många har använt internet för att gå en kurs. Drygt 7 procent använder internet för att skapa en webbsida eller en blog.

Vad innebär då detta?

Man skulle kunna säga att internet är en sådan stor global sak som vi skulle ha svårt att klara oss utan idag. Internet underlättar våra liv, underhåller oss, ger oss lättnad eller oro när vi söker hälsoinformation, ser till så vi kan fortbilda oss och är för många även en inkomstkälla, antingen en primär eller sekundär sådan. Alla siffror som finns med i denna text ska dock ses som ett ungefärligt mått då trender ändras fort. Dessutom finns det studier som visar att vad vi gör på internet skiljer sig beroende på vilken del av året det är. Vi spenderar exempelvis mer tid att titta på film under vintern än vad vi gör på sommaren och vi söker mer information som berör vår hälsa på sommaren. Detta beror antagligen på alla insekter och djur som också kommer fram under sommaren och som kanske bitit en. Vad vi gör på internet skiljer sig stort mellan åldersgrupperna också. Yngre tittar mer på film och spelar spel än vad äldre gör och de äldre skickar mer e-post än vad de yngre gör.