Vad gör vi på internet?

Sedan internet lanserades har både hur vårat samhälle fungerar och även hur vi människor fungerar förändrats mycket. Det är bara en mycket liten del av Sveriges befolkning som inte har tillgång till internet och det är oftast i höga åldrar där dessa finns. I princip allt kan ske på internet nu för tiden och världen har blivit mycket mindre på snabb tid. Att ta kontakt med någon har blivit så mycket lättare och vi får lätt tag på information om allt vi kan tänka oss vilja ha information om. Att internet har öppnat upp dörrar för människor genom alla sina användningsområden råder det inga som helst tvivel om.

Internetanvändning

Vad gör vi egentligen på Internet? Frågan kanske istället borde vara vad vi inte gör på internet. När man sammanfattar internetanvändningen bland de mellan 16 år och 85 år så är det att skicka och läsa e-post som vi gör som allra mest, detta görs av cirka 84 procent av användarna. Detta kanske inte heller är så konstigt då mycket av kommunikationen med företag och inom själva företagen sker genom e-post. Drygt 80 procent av internetanvändarna söker information om varor och tjänster på internet. Internet har med andra blivit en stor handelsplats och för att ett företag ska kunna bli, eller fortsätta vara, ett stort företag är en hemsida nästan ett krav i dagens samhälle. Har man ingen sådan kommer dessa 80 procenten som söker efter varor och tjänster mest troligt välja en annan vara eller tjänst som man hittat på internet. Drygt 80 procent av användarna använder internet till att logga in på sin internetbank. Detta har medfört en större kontroll över sin egen ekonomi och bankerna har ändrats hastigt med den digitala eran. Lån, avbetalningar och räkningar sker väldigt ofta på internet nu för tiden.

Nyheter, sociala medier och hälsoinformation

Nyheter, sociala medier och hälsoinformation
Nyheter, sociala medier och hälsoinformation

Cirka 75 procent använder internet till att titta på nyhetssajter och nyhetsbranschen är verkligen en bransch som förändrats mycket sedan internet kom. Många fler nyhetssajter finns idag, men det finns vissa nyhetssajter som man behöver kolla källan på nyhetsartiklarna de lagt upp då de kan ha en egen agenda att få ut. Källkritik har det tjatats mycket om, och den är viktig. Andra etablerade morgon- och kvällstidningar som numera även finns på internet har gått igenom en stor digital förändring. Närmare 70 procent av alla användare deltar på sociala nätverkssajter och tittar på YouTube eller någon liknande tjänst. Sociala medier har verkligen ritat om kartan över vad internet är. För många är det nämligen just sociala medier man använder internet primärt till och på sociala medier finns statliga myndigheter, kommuner och viktiga organisationer att få tag på och här kan man söka jobb, söka hjälp eller bara umgås med likasinnade. 60 procent av oss använder internet till att lyssna på musik och att titta på webb-tv. Strax under 60 procent söker hälsoinformation på internet. Man har hört flertalet gånger att man inte ska googla sina symptom då man får fram det värsta tänkbara scenariot oftast, utan det är bättre att använda exempelvis 1177 för att söka kvalificerad hälsoinformation.