Tar skärmarna över våra liv?

Ja, i den här artikeln tänkte uppehålla mig ett slag vid frågan om huruvida skärmarna håller på att ta över våra liv eller inte. Vart är vi egentligen på väg? Vi spenderar mer och mer tid med ögonen riktade ner i det blå ljusets lockande vänskap. Varför? Vad är det egentligen som lockar? Varför vill vi hellre stirra ner i en mobilskärm än att uppleva de saker som händer runt omkring oss just nu, i verkligheten. För somliga tycks det vara viktigare att visa upp sitt liv för andra, än att faktiskt leva sitt liv. De lever hellre låtsasliv på sociala medier för att passa in i någon märklig illusion om social gemenskap, än att följa sina egna drömmar ut i världen. I den här artikeln ska jag dyka lite djupare ner i skärmtid och beroende av sociala medier, och förhoppningsvis svara på frågor: tar skärmarna över våra liv?

Skärmtid, hur mycket?

Vissa personer har extremt mycket skärmtid. Nu när iPhone har börjat räkna skärmtiden för varje dag och vecka har det blivit enklare att hålla koll på hur mycket du faktiskt använder mobilen – och fler verkar ha blivit medvetna om att det är väldigt mycket tid. Av de jag pratat med och frågat hur mycket tid de stirrar på mobilen varje dag varierar svaren en del, men mellan 3 och 4 timmar tycks inte vara ovanligt. Men vissa hade också betydligt mer. Den som hade mest av de jag pratat med hade hela 6 timmar skärmtid om dagen – endast på mobiltelefonen.

Varför fastnar vi vid skärmen?

Varför fastnar vi vid skärmen?
Varför fastnar vi vid skärmen?

Men varför fastnar vi då med mobilen i handen? Vi dras in i en falsk verklighet där endast perfektion duger. Vi blir lurade av alla andras fina bilder och tror att alla andra lever perfekta liv. Och vi vill såklart inte vara sämre. Därför anstränger vi oss till det extrema med att själva fabricera slående bilder som tydligt visar att även våra liv är värda att leva. Vi kräver uppmärksamhet, och vi får det enkelt online där vi kan fejka. Men kanske lurar vi även oss själva. Vi blir även beroende av den bild vi visar upp på sociala medier. Vi vet att det är fake, men ändå så börjar vi tro på det – vi blir karaktären i mobilen, och samtidigt framstår verkligheten som all blekare.

Vi missar verkligheten

Men vi missar det som händer i verkligheten runt omkring oss. Våra riktiga relationer vissnar och våra viktiga vardagssysslor försummas. Hur många gånger har du inte fikat eller ätit middag tillsammans med kompisar eller med din partner, bara för att ta ett (eller många) kort på maten innan du börjar äta? Det är viktigare att visa upp för andra att du är ute på middag/fikar än att faktiskt göra det. Vi gör ”roliga” saker mer för att boosta vår karaktär online, än för att det är roligt att göra. Så, tillbaka till den ursprungliga frågan. Tar skärmarna över våra liv? Ja, faktum är att skärmarna tar över våra liv. Det är just precis exakt vad de gör. Istället för att leva våra liv på riktigt, så skapar vi hellre ett påhittat liv inuti skärmen, online. Vi flyttar in i den virtuella världen och ger bort vårt liv till sociala medier.