Studera Online

Frihet under ansvar och det enda du behöver är en dator och såklart en fungerande internetuppkoppling. Att studera innebär både en utveckling inom samhället men är såklart också en fördel på ett personligt plan. Med tekniken som finns idag är möjligheterna oändliga och att studera på en fysisk plats är inte längre det självklara alternativet.

Att studera på distans har blivit en allt mer populär form av att studera och att studera online innebär precis som det låter, att studera precis vart som helst och i princip när som helst. Kanske tänker du bättre och är mer kreativ på kvällen än på dagen eller så älskar du helt enkelt flexibilitet. Oavsett anledning så finns det en rad fördelar men även nackdelar med online studier. Vi går bland annat igenom några av för och nackdelarna nedan.

Då och nu

10 år sedan fanns inget större utbud men bara under de senare åren har online studier blivit ett allt mer populärt sätt att studera på och numera erbjuder de allra flesta universitet både hela utbildningar och strö kurser online. En av förklaringarna till att online studier har blivit så populära kan möjligen förklaras med att det är enkelt och att du både kan studera på stranden likaväl som i pyjamasen hemma i sängen. Genom att du själv planerar din studietakt kan du nå dina mål i en takt som fungerar för dig som student istället för eventuellt vänta in andra i klassen. Det går därmed att skräddarsy en online utbildning. Idag studerar var femte elev online och trenden för studier online tycks inte avta utan tvärtom verkar studieformen istället locka fler och fler studenter.

Då och nu

Hur fungerar studier online

I princip fungerar studier online på samma sätt som fysiska studier på plats i skolan. Några kurser online kräver dock att du har en eller flera fysiska träffar medan andra är helt webb baserade. Studierna som inte kräver några som helst träffar är såklart inte helt utan stöd utan vägledning finns alltid tillgängligt i ett så kallat virtuellt klassrum. Det virtuella klassrummet är också den plats där du integrerar med de andra studenterna i exempelvis ett seminarium men också lämnar in dina uppgifter för rättning.

Det är dock viktigt att komma ihåg att studier online inte bara är kul och ett enkelt sätt att lära, det kräver också en hel del karaktär och planering av dig som student. Att studera online kräver också en mängd av självdisplin. Du har inte den fysiska läraren som kickar igång dig, utan du sitter med en deadline på en plats där det kanske också finns en mängd av andra spännande saker du hellre gör innan du sätter igång med dina studier. Det kan alltså vara lätt att bli distraherad, vilket du som studerar online inte har tid med. En annan nackdel som brukar nämnas är att du också går miste om den sociala interaktionen vilket även kan användas som något positivt för ibland kanske det är det enda man vill, just att undvika att prata med andra.