Online dating

Att träffa någon online kan kännas otäckt, farligt och otroligt spännande. Nu växer sig online date-andet större och större för var dag.

För några år sedan var det framförallt medelålderspersoner eller personer med särskilda preferenser och fetischer som träffade sin partner via internet. Numera har var och varannan ungdom en eller flera applikationer på sin telefon för online dating, och allt fler par träffas genom olika internettjänster.

Fördelar med att dejta på nätet

En av fördelarna med att träffa nya människor via internet är det stora utbudet av människor som finns. Helt plötsligt blir det lika lätt att kommunicera med någon på andra sidan jordklotet som det är att prata med sin granne. Att träffa någon via internet möjliggör dessutom en anonymitet som gör att människor kan känna sig mer bekväma i sig själva, med sin personlighet och i sin kropp, och spendera mindre tid på att försöka passa in i samhällets normer. På internet behöver människor inte uppge var de bor eller vad de arbetar med. Istället kan en helt transparent relation byggas som grundas i vad människor säger och tycker, istället för att byggas upp av förutfattade meningar.

Nackdelarna

Nackdelarna

Nackdelen med anonymiteten online är självklart att det öppnar upp för att människor skall lura varandra, ljuga och ge en felaktig bild av sig själv. Detta går inte att undvika, på internet har man rätt att vara den personen man vill vara, men då vissa tjänster baseras på data som hämtats från exempelvis sociala medier eller från att man fyllt i formulär kring saker så som sina personliga intressen görs det åtgärder för att minimera risken att någon upplever sig bedragen.

Det finns oändligt många kärlekstjänster som riktar sig för personer som vill hitta kärleken via internet. En del av tjänsterna har specifika inriktningar, exempelvis som riktar in sig på gemensamma intressen eller på platsspecificitet. Många ungdomar använder idag mobilapplikationen Tinder för att träffa nya partners. På tinder använder man sin telefons swipe-funktion för att bläddra mellan nya människor. Tycker man att någon ser intressant ut drar man åt höger, medan man drar å vänster ifall personen ser helt ointressant ut. Att använda sig av applikationer med fotofunktion kan leda till att en skev människosyn får lov att dominera, och att man blir mer och mer utseendefixerad.

För den lite äldre generationen finns tjänsten match.com. Här fyller användarna i flera uppgifter för att skapa en hel profil som personer som är intresserade av profilen kan läsa sig in på för att få en bild av ifall detta kan vara en person som är intressant att möta i verkliga livet. All online dating har inte fysiska möten som mål. Det är vanligare än vad man kanske tror i dagens samhälle att man har en partner som man träffat via internet men som man aldrig träffat på riktigt. Detta gör att man kan bli tillsammans med någon som bor tusentals mil ifrån där en själv bor. Att ses i verkliga livet kan vissa tycka förstör upplevelsen och intrycket av sin partner, eftersom denne inte riktigt motsvarar de förväntningarna som man har byggt upp.