Internetberoende

Människor kan bli beroende av internet. En del personer spenderar flera timmar vid sin dator varje dag och blir väldigt arga när inte internetuppkopplingen fungerar eller när den är långsam.

Det kallas för “Det nya knarket” att bli beroende på detta sätt. (WWW). Det är en sjukdom som är en stor hälsofara, speciellt för ungdomar och i Kina har det satts igång 400 stycken rehabiliteringscenter för att hjälpa människor med behandling för internet-beroendet. Detta ses allvarligt på och jämförs med heroinberoende och man menar att det är lika starkt. I USA har en man behandlats för detta beroende för att han använt google-glasögon alldeles för mycket. Han hade drabbats av tics, irritation och ha-begär efter att ha använt glasögonen i 18 timmar per dag. Det krävs inte alls mycket för att bli internetmissbrukare och många människor är drabbade. Om man får “abstinens” och blir irriterad utan internet ligger man i farozonen. Tekniken idag är så markant och ingår i det dagliga livet så det är svårt att stoppa. Det finns många böcker som handlar om självhjälp vid internetberoende och hjälp till att hålla sin internet-abstinens borta. Det finns studier som visar att man kontrollerar sin mobil 110 gånger om dagen, men det finns appar att ladda ned som kontrollerar hur många gånger man öppnar internet samt även ser vad man gör ute på nätet. Man kan själv parera och ställa in begränsningar på hur länge man skall surfa om man vill minska sin internetanvändning. Appen på mobilen meddelar när man passerat gränsen.Det finns även en tjänst i appen som efter en viss tid både blockerar internet och även in och utgående samtal om man vill ha det och känner att man vill ha hjälp med “kontrollen”.

Stor stress

Stor stress

För mycket användande av internet via både datorer, mobiler, surfplattor och bloggar av olika slag kan leda till stor stress.Alla personer använder internet olika och en del använder det ofta på jobbet, men även på fritiden. Man vill hålla “kollen” på vänner, släktingar och övrig familj via nätet, men detta kan tyvärr medföra att ens sociala liv utanför internet blir lidande. Man måste hitta rätt balans mellan användandet och det “verkliga” livet. Många får ångest, blir stressade och oroliga om de inte har tillgång till “nätet” 24 timmar om dygnet och många återigen lindrar sin oro och stress genom att söka tröst via internet. Det finns många bättre metoder i verkliga livet så som att vistas ute i naturen till exempel.

Man kan bli mer “digitalt stressad” om man är deprimerad och man flyr från det verkliga i sitt liv genom internet och detta bidrar till ännu mer stress.Om man har ångest blir det lätt att man flyr in i den digitala världen för att lindra sina rädslor och bekymmer. Det leder till ännu mer användning av internet.Har man ett spelberoende eller annat drogberoende ökar man lätt sitt användande av teknologi.Om man saknar socialt nätverk eller stöd i livet faller man lätt in i spel eller snabb-chattar via internet för där får man kontakt med “andra” likasinnade.