Att jobba online

Allt fler väljer att jobba online. Friheten att välja var man befinner sig när man jobbar är en stor lockelse för den som vill slippa bilköer, pendling, restider och instängda kontor. Kanske vill man vara hemma och kunna gå ut med hunden på lunchen och finnas i huset när barnen kommer hem från skolan eller kunna spendera delar av året på varmare breddgrader.

Detta, att bli en digital nomad som kan dra runt i världen som det passar med jobbet på fickan, har blivit en populär grej att prova på någon gång i karriären. Nio till fem kanske känns för instängt? Även om man inte har några planer på att dra iväg till andra sidan jorden kan friheten locka. Man kan ju lika gärna vilja bo kvar, låta bli att flytta från den lilla glesbygdsorten till storstaden.

Man kan vara anställd men ha ett jobb som medför flexibilitet rörande arbetsplats eller så kan man vara sin egen. Att frilansa på olika sätt blir allt vanligare. Den fasta anställningens trygghet uteblir många gånger men kanske värderar man annat högre för stunden. Tidigare var det vanligt att man kände sig mer eller mindre tvingad att starta eget företag men med idag går det alldeles utmärkt att på ett smidigt sätt fakturera för sina tjänster ändå. Du kan självfallet välja att starta enskild firma eller aktiebolag men det inte alltid ett måste för att bli sin egen.

Möjligheter och svårigheter

Möjligheter och svårigheter
Möjligheter och svårigheter

Möjligheterna är oändliga. Om man saknar utbildning på ett område som lämpar sig för jobb online så är också den saken enkel att ordna. Utbudet av kurser och utbildningar som ges online är enorm. Just utbildning via nätet är ett område man kan jobba med också. Många yrken som man tidigare sett som platsbundna har börjat röra på sig. Man har hela världen öppen för sig, jobbmöjligheterna är lika lite bundna till en geografisk plats som du är. Det är viktigt att ha koll på finanserna och veta hur mycket du behöver dra in varje månad. Kanske kan du inte räkna med att den ena månaden kommer vara den andra lik vad gäller tillgången på jobb.

Vad som är det svåraste med att jobba online kan givetvis variera beroende på vilket jobb man har men ett återkommande bekymmer är att man har svårt att låta bli att sluta jobba. Att man blir tillgänglig jämt och aldrig är riktigt ledig. Det kanske plingar in ett sms eller mail, det är så lätt att tänka att man bara ska fixa en grej lite snabbt. Bara kolla upp det där, bara ringa ett samtal, bara… Man märker aldrig att alla andra gått hem från kontoret. Man kan aldrig stänga dörren och lämna jobbet på jobbet på samma sätt. Man måste aktivt se till att faktiskt vara ledig när man ska vara ledig. Koppla av. Koppla bort. Balansen mellan arbetstid och fritid är fortfarande viktig, livsviktig om man vill få det att funka i längden. Man är sin egen chef, på gott och ont. Man får inte bara ta ansvar för att leverera, man får ta ansvar för att sätta gränser för sin egen skull också.